Marie Bebådelsedag även kallad VÅFFELDAGEN...IDAG!

image101

Marie bebådelsedag är den första av vårens högtider och festdagar
och kallas mer familiärt för vårfrudagen. I de kristna länderna har dagen firats sedan 600-talet.

Fram till 1953 var dagen en röd helgdag i den svenska almanackan, det vill säga dagen var arbetsfri. I och med att helgdagen avskaffades, flyttades det kyrkliga firandet av Jungfru Marie bebådelsedag till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars, i år den 25 mars. När påsken infaller tidigt är det regel att Jungfru Marie bebådelsedag firas söndagen före palmsöndagen. Men det folkliga firandet av vårfrudagen ligger kvar den 25 mars.

Dagen markerar slutet på vintern och början på våren. En del traditioner från det gamla bondesamhället som har att göra med olika sysslors början och slut har därför knutits till denna dag - i norr skulle t.ex. timmerkörningen vara klar och i söder skulle man ha tröskat färdigt.

I vissa bygder förknippas Marie bebådelsedag med tranans ankomst och förr i tiden kunde man se många ungdomar "springa trana", en lek som gick ut på att springa och slänga in brev, s.k. tranbrev, till varandra. Man sa även att tranan "bär ljus i säng". Det betydde att man inte längre behövde tända ljuset inomhus efter arbetsdagens slut utan dagsljuset räckte som ljuskälla.


Marie bebådelsedag kallas även för våffeldagen och det tack vare en ordförvrängning. Dagen kallas ju vårfrudagen och i folkmun har detta så småningom förvanskats till just våffeldagen.

Recept på våfflor:

Förberedelsetid: 5 min

Tillagningstid: 15 min

Färdigt på: 20 min

Ingredienser

2.75 2.75 dl kallt vatten
3.25 3.25 dl vetemjöl
1 1 nypa flingsalt
4 4 dl vispgrädde
smör till gräddning
Med löjrom:
1 1 burk löjrom
1 1 st citron
1 1 st rödlök
2 2 knippen dill
1 1 knippe gräslök
Med sylt och grädde:
2 2 dl vispgrädde
hallon, drottning- eller hjortronsylt

Gör så här

1. Rör samman vatten, mjöl och salt till en jämn smet. Vispa grädden hårt och vänd ihop med smeten.

2. Grädda med smör i ett våffeljärn på full effekt och lägg dem på ett galler.

3. Med sylt och grädde: Vispa upp grädde och lägg på våfflorna tillsammans med sylt.

4. Med löjrom: Hacka rödlök och gräslök, blanda och fyll i en skål. Hacka dillen grovt, skär citronen i klyftor och lägg i skålar. Skär våfflorna i hjärtan och servera ljumma med löjrom och tillbehör.


Kommentarer
Postat av: Sara

gött det ska bli med våfflor idag :)

2008-03-25 @ 12:46:20
URL: http://littlenova.blogg.se
Postat av: maria

Gott med våfflor :)

2008-03-25 @ 13:08:57
URL: http://marialundqvist.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0